Nem csak esztétikailag zavaró a zsíros haj, de a kezelése is nagyon nehéz, ráadásul fontos azt is kideríteni, mi okozza a zsírosodást. Ennek, és megelőzésének is utána jártunk! A hajunk állapota, kinézete és fizikai állapota sok mindent elárul viselőjéről: az egészségi állapotot és azt is, hogy milyen lelki állapotban vagyunk.

Mi miért?

Egészségügyi problémák, lelki problémák, és számtalan egyéb dolog ha hibádzik, meglátszik a hajunkon. Érdemes tehát mindig kivizsgáltatni, ha a hajunk jelez. Ahogy a fejbőr viszketése is jelzésértékű, úgy a zsíros haj is egy intő jel lehet.

A zsíros haj egyik forrása a stressz, ezzel összekapcsolódva a hormonális egyensúly zavara, a nem megfelelő étkezés okozza. De természetesen a nem megfelelően megválasztott kozmetikumok is okozhatnak ilyen tüneteket. Sokan azt mondják, a zsíros hajra a megoldás a sűrű hajmosás.

De miért zsírosodik? A fejbőr és a hajhagymák faggyúmirigyei zsírt termelnek, hogy megvédjék a fejbőrt a kiszáradástól. Ráadásul segít a hajszálakat rugalmassá tenni. A túlzott faggyútermelés miatt gyorsan zsírossá válik a haj, ami miatt egyre többször mosunk hajat, de a túlzott hajmosás is serkenti a faggyútermelést. Ördögi kör…

Ez azonban az évszakok és a klíma változásával is módosulhat, de a gyógyszeres kezelés is előidézhet zsíros hajat.

Mi kell a hajnak?

A legfontosabb "hajnövesztő" vitaminok, az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Illetve olyan ásványi anyagok is elengedhetetlenek, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium. A cink őszülés ellen is hatékony ásványi anyag.

Ne gondoljuk azt, hogy a lista "csereszabatos", ugyanis mindegyik egymásra épülve fejti ki leginkább a hatását. Ugyanis míg ahhoz, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra van szükség, addig a szelén a réz segítségével tud hasznosulni. Ezeket a legtöbb hajhullás elleni sampon is tartalmazza, ezeket is összeszedtük már.

A hajhullás elleni vitaminok teljes listája itt!

Mit tehetünk zsíros haj ellen?

A faggyúmirigyeknek sajátos periodikája van, így a zsíros haj megszüntetéséhez sokat segít, ha átszoktatjuk őket a ritkább hajmosásra. Ezzel időt adunk a fejbőrünknek is rendbe jönni, és a kevesebb hajmosásnak köszönhetően a zsírtermelődés is csökken.

Ami zsíros haj esetén fontos, lágy, szilikonmentes sampont használjunk, és ne masszírozzuk nagyon a fejbőrt, mert sérülékeny. A zsíros haj kevesebb ápolást igényel, mint például egy száraz haj. Sose mossunk forró vízzel hajat, hanem csak langyossal.

És mi segíthet még? Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.